19.02.2016

Здружението РОМА С.О.С. од Прилеп ја изразува својата сериозна загриженост за случајот на 21 годишната родилка Симона Блажеска која починала рано изутринава на Одделението за гинекологија и акушерство при Општа болница Прилеп, односно 12 часа по “успешно изведениот пораѓај” (околу 13.00 часот во текот на вчерашниот ден), а како резултат на обилно крварење.

Јавното Обвинителство постапило по службена должност и ќе се чекаат дополнителни информации по спроведување на обдукцијата.

Изразуваме жалење за загубата на семејството и апелираме до надлежните институции во најскоро време да ги утврдат точните причини за смртта, а притоа  да се побара одговорност од сторителите на “грешката”.

  1. “успешно изведениот пораѓај” – во 2010 година три родилки за период од три месеци починаа од сепса по што следуваа сериозни зафати за реконструкција на оддeлението и подобрување на условите за пациентките и нивните новороденчиња. Сите обвинети лекари завршиле со ослободителна пресуда, условна или парична казна, а на ниту еден лекар не му е одземена лиценцата или работото место. Во меѓувреме починаа и неколку новороденчиња под сомнителни околности кои не беа доволно актуелизирани во јавноста. Во 2014 година во период од неколку месеци гинеколошкото одделение „остана“ без лекари-специјалисти, кога гинеколозите од Битола ја прекинаа соработката со болницата, а родилките беа препраќани за породување во Општина Битола.
  2. “грешката” – се случува и ќе се случува со оглед на тоа што здравствениот систем ни нуди здравствена заштита и услови каде смртните случаи настануваат од непознати причини и околности.

Иако нашето здружение во својата работа приоритено се залага за остварување на правата од здравствена заштита на ромската популација, ќе го мониторира и овој случај преку јавно достапните информации и постапки на институциите, со оглед на тоа што проблемот е системски и во континуитет се повторува веќе шеста година.

Со оваа трагедија сите сочуствуваме, па затоа на семејството им ја нудиме својата консултативна поддршка доколку за тоа имаат потреба.

Линк од Пресконференцијата за починатата родилка на прилепската болница: 

https://www.youtube.com/watch?v=W3xsd0igjYA&feature=youtu.be