Одбележување на роденден во присуство на најблиските соработници, партнери, поддржувачи и пријатели.

05.12.2018 година

SEN_0191Се започна пред повеќе од една деценија кога беа наметнати потребите за граѓанска иницијатива во ромската заедница за едукација и помош, а според барањата и околностите се развиваа активности од областа на бесплатната правна помош, се водеа судски процедури и законодавни иницијативи и беа овозможени здравствени услуги, како основни столбови на работата на здружението. На овој начин, се развиваа индивидуалните и колективните капацитети, и од етнички профилирана локална група активисти, низ годините РОМА С.О.С. прерасна во организација која ги застапуваше интересите на сите граѓани на Република Македонија.

 

 

На настанот, се обратија главните соработници и поддржувачи:

Сузана Велковска – Фондација отворено општество Македонија, која истакна дека беше голема чест да се соработува со РОМА СОС. и со Несиме Салиоска како исклучително вредна, упорна и достоинствена личност – квалитети што продолжија во текот на сите овие години, иако понекогаш со несогласувања и контроверзии, но секогаш во добра и позитивна насока. Таа истакна дека присуството на сите гости на прославата покажува голем успех, т.е. дека низ годините е постигнато сериозно учење и надградба.

Слаѓана Марјановиќ Пановска – Национален демократски институт Македонија, го честиташе важниот јубилеј од свое и во име на организацијата што ја претставува, истакнувајќи дека е нивна чест да имаат удел во развојот и напредокот на здружението. Таа сподели потсетување од 2009 година, кога еден студен февруарски ден, една млада девојка од Прилеп се појави на интервју во канцелариите на НДИ за вклучување во програмата за градење на капацитети за застапување и политички вештини. Таа уште тогаш помисли дека штом некој во таков ден, со такво определување пристигна на интервју, таа мора да биде многу мотивирана и нестрплива да работи. Таа посочи дека не згрешиле затоа што и дадоа шанса на Несиме Салиоска и дека соработката продолжи и во иднина на институционално ниво со здружението РОМА СОС. на што таа е особено горда.

Цветанка Иванова – правен консултант во кампањата за детски бракови, испрати честитки до тимот на здружението за јубилеј за 11 години успешна работа, истакнувајќи дека таа има чест да работи со Несиме Салиоска и екипата на РОМА СОС. на тема „детски бракови“ што во Република Македонија до пред неколку години беше табу. Таа беше искрена и призна дека кога Несиме се приближи пред три години со идеја да работи на ова прашање, нејзината прва помисла беше дека темата не е нешто многу важна за државата во тој момент да се справи со тоа, туку како што отиде во истражувањето, таа беше се повеќе и повеќе поразена од бројот на случаи, не само кај Ромите, туку и во сите други заедници. Сепак, официјалните бројки не се целосни, бидејќи државата нема официјална статистика за неформални заедници, не постои усогласеност во постапувањето на државните институции со цел да се преземат мерки за превенција или заштита на деца. Како резултат на оваа анализа, направени се нацрт-амандмани на 4 закони кои веќе се доставени до надлежните министерства, а очекувањата се дека наскоро ќе бидат донесени од Собранието со цел да се спречи и регулира злобниот круг на сиромаштија.

Ајнур Велиоски – Ромски граѓански парламент Прилеп, истакна дека тој има чест да соработува со организацијата и да биде вклучен во неформалната група „Ромски граѓански парламент“, без која многу проблеми на ромската заедница ќе останеа незабележани и нерешени.

Тефик Мусовски – Ромски граѓански парламент Битола, го честиташе јубилејот, посочувајќи дека со активностите што се реализираа, организацијата всушност работела во служба на луѓето и како таква сериозно стапила во контакт со оние на кои им е најпотребна, и како активен учесник во процесот, тој уживаше да соработува со поединци и група чија мисија беше во функција на интересите на заедницата.

Несиме Салиоска – Извршен директор на РОМА С.О.С., им се заблагодари на сите присутни и на сите оние кои низ годините придонесуваа со нивниот ангажман во развојот на здружението и реализацијата на бројни активности, потенцирајќи го начинот на кој учествуваа поединци-пионери во реализација на одредени приоритети и промени.