2708, 2014

ТРИБИНИ: Штип, Кичево и Гостивар

27-29.08.2014

poster-tribiniОрганизирањето на овие трибини беше дел од проектот “Здравјето на Ромите – Основно човеково право”, а додека изборот на општините беше направен врз основа на сознанијата дека во тие ромски заедници нема активни здруженија кои ги промовираат и застапуваат здравствените права.

– преку трибините се презентираше стекнатото искуство на здружението во однос на обезбедување правна помош на ромската популација во случаи кога нивниот пристап до здравствени услуги и права бил ограничен, ненавремен и несоодветен, а притоа резултирал со сериозни последици по нивното здравје. Основна алатка која се користеше за реализација на оваа активност беше […]

2608, 2014

Теренска акција – Oд заедницата за заедницата

26.08.2014 

“Одвојте неколку минути за вашето здравје”

Средношколците и студентите Роми во Прилеп (8 волонтери) реализираа тридневна теренска акција преку поставување на штандови во населбата Тризла 2 и тоа конкретно во три одделни делови Сред село, Мексико и Три Багреми. Притоа бесплатно беше измерено шеќер во крвта и притисок на 112 Роми на возраст од 18 до 80 години.

Акцијата имаше за цел да ги промовира превентивните мерки за зачувување на здравјето помеѓу ромската заедница во рамките на проектот Здравствено Советувалиште. Во таа насока волонтерите го […]

107, 2014

МВР ТРЕБА ДА ДОКАЖЕ ДЕКА НЕ ДИСКРИМИНИРА

01.07.2014

СООПШТЕНИЕ
mreza_diskriminacija

Мрежата за заштита од дискриминација[1] остро го осудува најновиот случај на постапување на граничните полициски службеници кога се работи за напуштање на границите на Република Македонија од страна на припадниците на ромската етничка заедница.

Деновиве во јавноста беше објавен нов случај на ограничување на правото на слободно движење на припадничка на ромската етничка заедница, актерката Емра Куртишова. Во конкретниот случај на актерката, не и било дозволено да го напушти скопскиот аеродром и да отпатува во посета на својата сестра во Германија.

[…]

3004, 2014

ТРКАЛЕЗНА МАСА ПРИЛЕП: Здравјето на Ромите – гледано низ призмата на јавните политики и тековните потреби на заедницата

30.04.2014

trkalezna-masaТркалезната маса имаше за цел да се актуелизира прашањето околу тековните здравствени потреби на Ромите, како и начинот на соработка помеѓу невладиниот сектор и здравствените установи/институции за спроведување на заеднички активности и надминување на идентификуваните пречки. Дополнително на тркалезната маса се разгледаа активностите на надлежните страни за имплементација на Локалниот Акционен План за здравјето на Ромите, усвоен од ЕЛС Прилеп во 2011 годинакако јавна политика во рамките на Декадата за вклучување на Ромите.

Имено, ЕЛС Прилеп и здружението РОМА С.О.С. од Прилеп на ден 15.01.2014 година потпишаа Меморандум […]

2504, 2014

“Поефикасен, административно поедноставен здравствен систем” – предизборни залагања на политичките партии за невработените и лицата со пониски примања

25.04.2014

СООПШТЕНИЕ

На пресот кој го одржа директорката на ФЗОМ, Маја Парнарџиева-Змејкова, на ден 24.04.2014 најави дека новина во новата изборна програма на ВМРО-ДПМНЕ е автоматско пријавување и одјавување на здравственото осигурување со што ќе се залагаат да се стави крај на гужвите и редиците во Фондот предизвикани од задолжителната пререгистрација на лицата со ниски примања и невработените. Најавено е поедноставување на постапката за пререгистрација на здравственото осигурување и истата овие лица ќе може да ја вршат без да поднесуваат Изјава за остварени приходи. Овие податоци ФЗОМ ќе ги добива од Управата за […]

2404, 2014

Здравствено Советувалиште: 29 ромски деца на возраст 0-6 години во Прилеп и 45 ромски деца на возраст 0-18 години во Битола беа опфатени со Акцијата за имунизација по повод Европската недела на имунизација

24.04.2014

zdr_sovВо соработка со Службите за имунизација и Центрите за јавно здравје беше реализирано:

1. Прилеп, 24 Април 2014 година:

-две предавања на присутните родители за значењето и потребата од имунизација на нивните деца и важноста за редовно вакцинирање,

-вакцинирани децата кои што имале пропуштено одредена вакцина и притоа се закажуваа термини за наредна вакцина со цел да се запази редоследот на нивна имунизација.

2. Битола, 23 Април 2014 година:

-организирана едукативна работилница која имаше за цел да ги информира мајките за важноста и потребата за […]

804, 2014

ЧЕСТИТ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДЕН НА РОМИТЕ

08.04.2014

int_roma_dayВо чест на 8ми Април, НОВА ТВ премиерно го емитува промотивниот филм на РОМА С.О.С.

„Твоето здравје, твоја грижа, твое човеково право“

НЕШТО ПОВЕЌЕ ЗА РОМИТЕ:

На Првиот Ромски Конгрес одржан во Лондон во 1971 биле усвоени:

  • Интернационален Ромски симбол – Тркалото со 16 чакри кои претставуваат линк до индиските корени на Ромите и означуваат движење и оригинална Креација
  • Ромско знаме – зелено-плаво знаме со црвено тркало во центарот, како и мотото “Напред Роми“
  • Ромска химна – песната Џелем, Џелем

[…]

704, 2014

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПO ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО “Две судски пресуди со кои се докажа лекарска грешка во третманот на малолетниот Агуш”

07.04.2014

press_whdСè уште нема доволно информации за тоа како човековите права во здравствената заштита се применуваат во практика, а посебно за заштита од дискриминација во реализација на правото на здравје на маргинилизираните групи во РМ.

Имено, постојат голем број меѓународни и национални стандарди за заштита на правото на здравје, а сепак досега во административните, граѓанските и во кривичните постапки на националното законодавство бројот на поведени постапки за прекршувања или злоупотреба на правата од здравствена заштита е многу мал, додека во случајот на ромската заедница целосно отсуствува.

Од тука […]