3012, 2015

“Хуманоста не познава разлики” – проект преку кој се подобруваат ставовите помеѓу лекарите и пациентите Роми

30.12.2015

poster - humanosta ne poznava razliki - mkМеѓусебните негативни ставови, одбивања и изолирани мислења создаваат повеќекратна дискриминација и/или пречки во комуникацијата помеѓу лекарите и пациентите Роми кои често пати се базирани на стереотипи и предрасуди, а кои директно влијаат на начинот на кој се реализира третманот и односот кон здравјето.

    Со цел да се истражат клучните фактори кои влијаат на таквата состојба, спроведено е формативно истражување во периодот февруари-јуни 2015 година од страна на здружението РОМА С.О.С од Прилеп во партнерство со три здруженија: ЛИЛ од Скопје, СОНЦЕ […]

2412, 2015

Здравјето на Ромите низ призмата на законите

24.12.2015, Прилеп

DSC01414И додека јавноста изминатиов период дебатира и бара одговорност за последните смртни случаеви помеѓу пациентите и семејствата кои претрпиле одедена штета како резултат на лекарска негрижа, никој не се осмели да ги спомене и пациентите Роми.

Затоа се прашуваме дали нивните човечки животи не се важни? Дали ова игнорирање на случаевите каде жртви или оштетени се Роми е уште една форма на општествена дискриминација?

Обидувајќи се да одговориме на наведените прашања, на денешната дискусија во Прилеп во присуство на 40 претставници од ромската заедница, ги донесовме следните заклучоци:

[…]

2411, 2015

ФЗОМ се откажа од пре-регистрацијата на здравственото осигурување на невработените и лицата со пониски приходи, како и од кривичните пријави. Што следува?

Ноември, 2015

Заложбите на здружението РОМА С.О.С. од Прилеп во соработка со здруженија [1] од 10 општини низ Македонија, во периодот 2013 – 2015 година, резултираа со воведени измени на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување (ЗПЗСО) во декември 2014 и дополнувања на Законот за здравствено осигрување (ЗЗО) во јуни 2015.

Законските измени и дополнувања придонесоа за поедноставување на постапката при остварување на правото на здравствено осигурување за невработените и лицата со пониски приходи (категорија по основ на осигурување во ФЗОМ), а со тоа се обезбеди континуитет во уживање на правото и непречено лекување за најранливите осигуреници.

[…]

1610, 2015

РОМА С.О.С. помеѓу деветте финалисти на Филмски фестивал за човекови права

16.10.2016

Health Rights Film FestivalМилано, Италија – Асоцијацијата на училишта за јавно здравје во Европскиот регион  (ASPHER), започна со инагурација на Филмскиот фестивал за здравствени права.

Онлајн филмскиот фестивал потенцираше видео приказни за пристапност, здравствени проблеми,  стигма и прашања поврзани со човекови права. Од фестивалот беа прогласени следниве победници:

Награда за влијание

Наградата за влијание препозна исклучителни остварувања во употребата на видеата за застапување. Победниците беа избрани од страна на жири, составено од меѓународни експерти за јавно здравје и дигитално застапување.

[…]

810, 2015

СООПШТЕНИЕ – Уште еден случај на смрт од непознати причини кај пациенти Роми

08.10.2015, Прилеп

soopstenie-03»3 годишната Анета почина утрово, бараме Јавно обвинителство најбрзо да ја заврши постапката со обдукцијата и да се утврдат причините за смртта.

»РОМА С.О.С. ќе го мониторира и застапува случајот до негово расветлување.

        3 годишно девојче утрово во 7.30 часот без знаци на живот беше однесено на Одделението за детски болести при Ј.З.У. Општа Болница „Борка Талески“ – Прилеп. И по кардио-реанимацијата на детето направена од лекарите, телото не покажало знаци на живот, а забележани биле мртовечки пеги што асоцирало на претходно настаната смрт.

[…]

709, 2015

Препораки до Македонија за прекршувањето на правата на Ромите

04.09.2015, Скопје                                                      

picture1Комитетот за елиминација на расна дискриминација на 11 и 12 Август 2015 година ја одржа 87-та сесија на која беше разгледуван и периодичниот извештај на Република Македонија за почитувањето и остварувањето на правата загарантирани со Конвенцијата за елиминација на сите форми на расна дискриминација, ратификувана од страна на Република Македонија.

Мрежата за заштита од дискриминација, заедно со здружението на граѓани Реактор […]

1507, 2015

“Хуманоста не познава разлики” – проект преку кој ќе се подобруваат ставовите на лекарите кон пациентите Роми

15.07.2016

DSC00397На координативна средба, партнерите го разгледуваа напредокот со активностите

Животот во сиромаштија, во изолирани и сегрегирани заедници, како и социјалните детерминанти за сиромаштија предизвикуваат голема социјална разлика помеѓу Ромите и не Ромите во сите области од секојдневниот живот.

Покрај тоа, истото е поткрепено и со стереотипи и предрасуди кои постојат во општеството генерално за Ромите, а особено забележителни се во областа на здравствената заштита.

Следниве изјави се забележани од страна на здравствените работници во случаи кога на Ромите не им се даваат здравствени услуги, а се […]

907, 2015

ЈАВНА ДИСКУСИЈА – Тема: “Поглед на детските бракови во ромската заедница“

09.07.2015, хотел Кристал Палас – Прилеп

javna_diskusija

Дискусијата беше дел од истоимениот проект кој ќе се имплементира до декември 2015 година, финансиски поддржан од канцеларијата на УНИЦЕФ-Скопје, а во партнерство со Центар за развој на ромската заедница “Баирска светлина” од Битола и Центар за регионални истаржувања и соработка “Студиорум” од Скопје.

Целта на дискусијата беше да се воспостави првична соработка со надлежните институции/установи/ромска заедница за прашањето на локално ниво, и притоа да се запознае јавноста со претстојното истражување односно подготовката на Студија на случај која ќе се користи како алатка за […]