About Nesime

This author has not yet filled in any details.
So far Nesime has created 101 blog entries.
1110, 2016

СЛЕДЕЊЕ И ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРЕКРШУВАЊАТА НА ПРАВАТА НА РОМИТЕ

  • Имплементација од: Хелсиншки Комитет – Македонија, а поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје
  • Временска рамка: февруари – ноември, 2016
  • Локации: Прилеп

Проектот се реализира во партнерство со РОМА С.О.С. – Прилеп, Амбрела – Скопје, Даја – Куманово, Романо Авази – Тетово, Баирска Светлина – Битола и КХАМ – Делчево. Целта на проектот е набљудување, документирање и известување за прекршувања на човекови права […]

1010, 2016

ЧЛЕНСТВО ВО МРЕЖА ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ (БПП), МРЕЖА ЗА НЕДИСКРИМИНАЦИЈА (МЗД) И МАКЕДОНСКА ПЛАТФОРМА ПРОТИВ СИРОМАШТИЈА (МППС)

1.1. МППС е сојуз на  здруженија на граѓани и  поединци кои се здружени со цел промивирање на социјалната еднаквост и правда, партиципативната демократија и граѓанската солидарност. Сите членки на МППС ја делат визијата за Република Македонија како општество на благосостојба, остварена родова еднаквост и целосно воспоставен систем на демократско и одговорно владеење. За таа цел, платформата настојува да иницира јавни дебати поврзани со овие прашања и се стреми […]

2208, 2016

Прв квартален извештај во рамките на проектот “Следење и известување за прекршувањата на правата на Ромите”, поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје

22.08.2016

Проектот Следење и известување за прекршувањата на правата на Ромите, поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје започна со имплементација на 1 февруари 2016 година, од страна на Хелсиншки комитет во пратнерство со РОМА С.О.С. – Прилеп, Амбрела – Скопје, Даја – Куманово, Романо Авази – Тетово, Баирска Светлина – Битола и КХАМ – Делчево.

Целта на проектот е набљудување, документирање и известување за прекршувања […]

1902, 2016

РЕАКЦИЈА – Загрижени за се поголемиот број на смртни случаи-родилки

19.02.2016

Здружението РОМА С.О.С. од Прилеп ја изразува својата сериозна загриженост за случајот на 21 годишната родилка Симона Блажеска која починала рано изутринава на Одделението за гинекологија и акушерство при Општа болница Прилеп, односно 12 часа по “успешно изведениот пораѓај” (околу 13.00 часот во текот на вчерашниот ден), а како резултат на обилно крварење.

Јавното Обвинителство постапило по службена должност и ќе се чекаат дополнителни информации […]

1610, 2015

РОМА С.О.С. помеѓу деветте финалисти на Филмски фестивал за човекови права

16.10.2016

Health Rights Film FestivalМилано, Италија – Асоцијацијата на училишта за јавно здравје во Европскиот регион  (ASPHER), започна со инагурација на Филмскиот фестивал за здравствени права.

Онлајн филмскиот фестивал потенцираше видео приказни за пристапност, здравствени проблеми,  стигма и прашања поврзани со човекови права. Од фестивалот беа прогласени следниве победници:

Награда за влијание

Наградата за влијание препозна исклучителни остварувања во употребата на видеата за застапување. Победниците беа избрани од страна на жири, составено од меѓународни експерти за јавно здравје и дигитално застапување.

[…]

1406, 2013

Мрежата за заштита од дискриминација бара од Претседателот на Р. Македонија да не го потпишува Указот за прогласување на Законот за прекин на бременоста

14.06.2013

СООПШТЕНИЕ
mreza za diskriminacija

Мрежата за заштита од дискриминација1 остро реагира на содржината на Законот за прекин на бременоста, како и на начинот на кој овој правен акт беше изготвен, поднесен на разгледување и усвоен.

Во периодот што преходеше, имаше серија реакции изразени од страна на домашни и странски организации во врска со ограничувањата наметнати на репродуктивните […]