About Nesime

This author has not yet filled in any details.
So far Nesime has created 88 blog entries.
1510, 2016

ЗАКОНОДАВНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА: ГРАЃАНИТЕ ВО СОБРАНИЕТО

 • Со поддршка од: Вестминстер фондација за демократија преку Делегацијата на Европската Унија во Македонија
 • Временска рамка: декември 2015 – ноември 2016
 • Локации: Прилеп

Целта на проектот е да ги зајакне капацитетите на 11 организации за спроведување истражувања, подготовка на документи за јавни политики и застапување на законски промени врз основа на докази, а првенствено преку воспоставување дијалог со собраниските комисии. РОМА С.О.С. како една […]

1410, 2016

КАМПАЊА: КАКОВ БЕЛЕГ ЌЕ ОСТАВИМЕ? ТИ ИЗБИРАШ!

 • Со поддршка од: Национален Демократски Институт – Скопје преку Национална Фондација за демократија (НЕД)
 • Временска рамка: Јуни 2016 – Март 2017
 • Локации: Прилеп, Битола, Штип, Кочани, Тетово, Велес, Карпош, Кавадарци

Главната цел е да се влијае на партиските изборни агенди во пресрет на локалните избори во 2017 година, да се направи скенирање на реалните потреби на заедницата доволно пред време, и одреден период пред да […]

1310, 2016

ПРАВА НА ДОМУВАЊЕ КАЈ РОМИТЕ ЗА ОДРЖЛИВ УРБАН РАЗВОЈ

 • Имплементација од: ХАБИТАТ Македонија, преку Делегацијата на Европската Унија во Македонија
 • Временска рамка: 15 декември 2015 – јули 2017
 • Локации: Прилеп, Скопје и Штип

Проектот има за цел промовирање на основните права за пристојно домување како право на сите граѓани, како и поттикнување на граѓанските иницијативи за подобрување на квалитетот на домувањето во ромските населби.

Ова право на соодветно домување е императив, не само […]

1210, 2016

ПРИСТАП ДО РЕПРОДУКТИВНИ ПРАВА НА ЖЕНИТЕ РОМКИ ВО МАКЕДОНИЈА „ПРАВО НА ИЗБОР НА ДОКТОР“

 • Со поддршка од: Европски Центар за Правата на Ромите – Будимпешта
 • Временска рамка: 15 август 2016 – 31 декември 2016
 • Локации: Прилеп и Битола

Како што беше заклучено во извештајот „Пристап до репродуктивни права на жените Ромки во Македонија“, изготвен во периодот ноември 2015-март 2016 од страна на здружението РОМА С.О.С., како и на двете консултативни средби со Х.Е.Р.А. и една со Хелсиншкиот […]

1110, 2016

СЛЕДЕЊЕ И ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРЕКРШУВАЊАТА НА ПРАВАТА НА РОМИТЕ

 • Имплементација од: Хелсиншки Комитет – Македонија, а поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје
 • Временска рамка: февруари – ноември, 2016
 • Локации: Прилеп

Проектот се реализира во партнерство со РОМА С.О.С. – Прилеп, Амбрела – Скопје, Даја – Куманово, Романо Авази – Тетово, Баирска Светлина – Битола и КХАМ – Делчево. Целта на проектот е набљудување, документирање и известување за прекршувања на човекови права […]

1010, 2016

ЧЛЕНСТВО ВО МРЕЖА ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ (БПП), МРЕЖА ЗА НЕДИСКРИМИНАЦИЈА (МЗД) И МАКЕДОНСКА ПЛАТФОРМА ПРОТИВ СИРОМАШТИЈА (МППС)

1.1. МППС е сојуз на  здруженија на граѓани и  поединци кои се здружени со цел промивирање на социјалната еднаквост и правда, партиципативната демократија и граѓанската солидарност. Сите членки на МППС ја делат визијата за Република Македонија како општество на благосостојба, остварена родова еднаквост и целосно воспоставен систем на демократско и одговорно владеење. За таа цел, платформата настојува да иницира јавни дебати поврзани со овие прашања и се стреми […]

2208, 2016

Прв квартален извештај во рамките на проектот “Следење и известување за прекршувањата на правата на Ромите”, поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје

22.08.2016

Проектот Следење и известување за прекршувањата на правата на Ромите, поддржан од Амбасада на Сојузна Република Германија во Скопје започна со имплементација на 1 февруари 2016 година, од страна на Хелсиншки комитет во пратнерство со РОМА С.О.С. – Прилеп, Амбрела – Скопје, Даја – Куманово, Романо Авази – Тетово, Баирска Светлина – Битола и КХАМ – Делчево.

Целта на проектот е набљудување, документирање и известување за прекршувања […]

1902, 2016

РЕАКЦИЈА – Загрижени за се поголемиот број на смртни случаи-родилки

19.02.2016

Здружението РОМА С.О.С. од Прилеп ја изразува својата сериозна загриженост за случајот на 21 годишната родилка Симона Блажеска која починала рано изутринава на Одделението за гинекологија и акушерство при Општа болница Прилеп, односно 12 часа по “успешно изведениот пораѓај” (околу 13.00 часот во текот на вчерашниот ден), а како резултат на обилно крварење.

Јавното Обвинителство постапило по службена должност и ќе се чекаат дополнителни информации […]

1610, 2015

РОМА С.О.С. помеѓу деветте финалисти на Филмски фестивал за човекови права

16.10.2016

Health Rights Film FestivalМилано, Италија – Асоцијацијата на училишта за јавно здравје во Европскиот регион  (ASPHER), започна со инагурација на Филмскиот фестивал за здравствени права.

Онлајн филмскиот фестивал потенцираше видео приказни за пристапност, здравствени проблеми,  стигма и прашања поврзани со човекови права. Од фестивалот беа прогласени следниве победници:

Награда за влијание

Наградата за влијание препозна исклучителни остварувања во употребата на видеата за застапување. Победниците беа избрани од страна на жири, составено од меѓународни експерти за јавно здравје и дигитално застапување.

[…]

1406, 2013

Мрежата за заштита од дискриминација бара од Претседателот на Р. Македонија да не го потпишува Указот за прогласување на Законот за прекин на бременоста

14.06.2013

СООПШТЕНИЕ
mreza za diskriminacija

Мрежата за заштита од дискриминација1 остро реагира на содржината на Законот за прекин на бременоста, како и на начинот на кој овој правен акт беше изготвен, поднесен на разгледување и усвоен.

Во периодот што преходеше, имаше серија реакции изразени од страна на домашни и странски организации во врска со ограничувањата наметнати на репродуктивните […]